Štítky

neděle 6. listopadu 2016

#copravectu o prázdninách

No fakt - tohle léto jsem dohnala povinnou školní četbu a ani to nebolelo, trvalo to asi tři dny a přála jsem si, aby to ještě pokračovalo. Teda možná jinak, ten konec byl sice nevyhnutelný, ale lehká deprese mne pak neminula (deprese je dlouhodobější stav, takže oprava, spíše "smutné zamyšlení"). Pokračování naopak má ta první knížka, jsou to dva měsíce, co vyšlo, ale nevím zda se do něj pustit, abych si nezkazila svůj dojem z autorky.. Pojďme se mrknout, o kterých knihách mluvím ;-)

Harper Lee: Jako zabít ptáčka (To Kill a Mockingbird)
Na prvotinu (to je teď tedy sporné - více na toto téma třeba zde) Harper Lee jsem narazila začátkem léta, kdy zrovna vycházelo volné pokračování. Kniha byla zároveň zmíněna v mé oblíbené The perks od being a wallflower (Ten, který stojí v koutě - psala jsem o ní tady), takže jsem měla celkem vysoká očekávání. A ta byla naplněna! Trochu jsem se bála pozadí děje, poměrů v Americe počátku 20.století a vyhrocené situace mezi bělochy a černochy. Nevím proč, se mi v souvislosti s tím vybavují Pravidla moštárny (moje oblíbená, ale nečetla jsem ji snad deset let, možná by stálo za to ji otevřít, matně si vybavuji ze začátku ředitele sirotčince jak se rád nechává uspat éterem - nevím proč si vzpomínám na tohle, asi profesní deformace). Díky dětským hrdinům a jejich lumpárnám je ovšem otázka rasové nesnášenlivosti vyložena srozumitelně a pochopitelně, je zde jen určité nastínění a živý děj plný dialogů graduje k očekávanému konci. Hltala jsem ji a bavila jsem se, a vůbec se nedivím ocenění Pulitzerovou cenou. Nejdřív jsem hned chtěla objednat pokračování (Go set a watchmen), ale po přečtení několika prvotních recenzí jsem se rozhodla ještě s tím počkat. Mám ale v plánu pustit si film z roku 1962, natočený dva roky po vydání knihy, s Gregory Peckem v hlavní roli.

George Orwell: 1984
Vlastně vůbec nevím, proč jsem s touhle knížkou takovou dobu váhala, asi jsem si myslela, že jde o svět hodný žánru sci-fi, a ten já moc nemusím (ve filmech ještě ano, ale v knihách hledám všechno okolo: realismus, romanci, červenou knihovnu, magický realismus nebo magično, které naprosto nevzrušeným vážným tónem vypráví Murakami). Ale tahle knížka je prostě bomba! Spíš než sci-fi jsem hned v úvodních stránkách našla perfektní antiutopii a dokonale jsem jí propadla. Kniha má, zcela logicky tři části, v mém výtisku každou přibližně po sto stranách a všechny dohromady jsou dokonale vyvážené - první popisná uvádí do totalitního děje a sympaticky přibližuje hlavního protagonistu, druhá část poskytuje určitou naději a tu jsem samozřejmě hltala nejvíc, ale tak trochu jsem se bála, že to stejně nemůže dobře skončit.. a nebo jo? třetí část už neprozradím, tohle fakt stojí za to si přečíst!

Momentálně nemám na čtení vůbec čas /důvod na fotce hned pod knížkami/, můj wishlist se pořád rozrůstá, ale ve formě odměn určitě nějaké knížky pořídím, tak snad to bude co nejdřív :-)
Mějte super start do nového týdne a hodně přečtených stránek!

♥♥♥

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za vaše milé komentáře! :-)